NovelAir AB Simulatorteknik

Framkroppen med förarkabin som Viggensimulatorn (SUL37) är baserad på är byggd av oss efter originalritningar från SAAB, medan all instrumentering, reglage, stol mm. kommer från ett riktigt flygplan som tjänstgjorde i flygvapnet fram till 1997.

Arbetet med att konvertera flygplanet till simulator påbörjades 2004 och fortgår kontinuerligt då ett projekt av detta slag sällan blir färdigt. Under 2006 var dock simulatorn så pass klar att vi kunde ta mot de första kunderna.

Mjukvaran är uppdelad i fem delar:

1. Det visuella systemet är Lockheed Martins Prepar3D Professional.

2. System37, som är den egenutvecklade kraftfulla fristående applikationen som simulerar alla flygplansystem, bl.a. navigering, styrautomaten SA-06, CK mm.

3. SIOC, sköter om kommunikationen mellan alla knappar, reglage och indikatorer i kabinen.

4. CI37 som är en simulering av flygplanets radar.

5. SI37 som är en simulering av siktlinjesindikatorn

Dessa 5 olika delar körs på totalt 3 PC, där den som kör visuleringen är den kraftfullaste.

Kabinen/simulatorn är inte rörlig som de gamla simulatorerna i flygvapnet var. På den tiden när grafik och visulatorer inte var så bra, så behövde man rörliga kabiner för att ge en trovärdig upplevelse, men i takt med att grafiken blev bättre, och att man fick större visulatorer så stängde man av hydrauliken på simulatorerna då den tillsammans med de nya stora fina visuella systemen framkallade åksjuka hos piloterna. Med dagens grafik och stora visulatorer så låter man kabinen stå still på golvet, då man ändå totalt lurar sinnena men med mindre risk för att må dåligt.

Vår simulator har ett visuellt system som består av 4st filmdukar. Framåt och åt sidorna sitter 3st filmdukar ihop och ger ett totalt synfält på 225° från pilotens plats. Den 4:e filmduken sitter bakom kabinen och ger bakåtsikt genom flygplanets backspeglar när huven är stängd.

Den totala storleken på visulatorn är närmare 10 kvadratmeter och ger en otroligt bra omvärldspresentation, där landskapet är mycket detaljerat och naturtroget.


Flygplansinformation

Saab 37 Viggen är ett stridsflygplan utvecklat och byggt av Saab AB. Första flygning skedde den 8 februari 1967 och leveranserna till Flygvapnet inleddes år 1971.

Viggen är ett stridsflygplan, som finns i fyra olika versioner för att klara olika typer av uppgifter. Dessutom finns en utbildningsversion (SK 37). Flygplanet är dubbeldeltavingat med s.k. canardvinge, som tillsammans med reverseringssystemet (möjlighet att vända motorns utblås framåt) ger möjlighet till att landa på mycket korta sträckor, även vid hala banor. Dessa korta start- och landningssträckor var en förutsättning för att kunna utnyttja det svenska vägbassystemet.


Specifikation

Motortyp: Volvo RM8
Dragkraft: 128,7kN
Förbrukning: Med full EBK: ca 1.000l/min
Distansekonomisk fart: 675km/h ca 55l/min
Spännvidd: 10,6m
Längd: 16,4m
Höjd: 6m
Vingyta: 46m2
Tomvikt: 9,5-12,2ton
Max startvikt: max 20ton
Max hastighet: Mach 2,1
Max räckvidd: 2000km
Max flyghöjd: 18.000m
Beväpning: Automatkanon: 30 mm Oerlikon KCA
Bomber: 120 kg Sprängbomb m/71, Bombkapsel m/90
Robotar ex: Rb 04, Rb 28, Rb 71, Rb 74, Rb 75, Rb 99
Raketer: 135 mm attackraket m/70
Övrigt: Störkapsel, remsfällare

Livecam


Filmer


Galleri

Copyright © 2006 - 2023 NovelAir AB | Webbplats & Bokningssystem av Daniel Linde